Nyomtatás 

A közös edzés boldogabbá tesz

Tapasztalatból is tudható, hogy a csoportosan végzett mozgás könnyebb, mint az egyedül végrehajtott tréning, ám ezt most konkrét bizonyítékokkal is megerősítette egy oxfordi evezőscsapat vizsgálata - írja az MTI. Emma Cohen vezetésével 12 evezős fájdalomtűrő képességét vizsgálták szólóban és csapatban végzett edzés után. A "tűrés" mértékét a sportolók karjára rögzített, felfújt vérnyomásmérő elviselési idejével jellemezték. A kutatók előzetes feltételezése úgy szólt, hogy minél több endorfin szabadul fel mozgás közben a szervezetben, annál tovább viseli el valaki a fájdalmat, ez esetben a "mandzsetta" szorítását.

A kísérlet alanyai 45 percig eveztek egy virtuális hajóban egyedül vagy hatos csoportban, ami előtt és után is mérték fájdalomtűrésüket. A mozgás mindkét esetben javította a tűrőképességet, ám a csoportos mozgást követően jellemzően jobban állták a fájdalmat, ami azt jelzi, hogy ekkor lényegesen több endorfin szabadult fel a szervezetükben.

A kutatók úgy vélik, a közös tevékenység a nagyobb mennyiségű boldogsághormon-kibocsátáson keresztül befolyásolja a közösségi összetartozás érzését is. Ezt a jótékony hatást válthatják ki a vallási szertartások, az együttes tánc és a nevetés is - tették hozzá a szakemberek BBC hírportálja által ismertetett tanulmányban.

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!