Nyomtatás 

Mediterrán táplálkozás

Mi is pontosan az a mediterrán étrend, és mi benne a különleges?

A mediterrán országokban, különösen Görögországban és Olaszország déli részén a hagyományos étrend rengeteg zöldséget, sok pastá-t és rizst, gyümölcsöt, halat és szárazbabot tartalmaz. Húsféléket és sajtot csak kis mennyiségben esznek. A legfőbb zsírforrásuk pedig nem a vaj vagy a tejföl, hanem az olívaolaj.

Egy mediterrán diéta nem feltétlenül zsírszegény, de nagyon kevés benne a telített zsír. Talán ezzel is magyarázható, hogy miért olyan alacsony a szívbetegségek aránya ezekben az országokban.

A sok gyümölcsben, zöldségben, dió- és gabonafélében és babban található vitaminoknak, ásványi és növényi tápanyagoknak vagy a rostnak köszönhetően pedig a mediterrán térség lakosainak körében sokkal alacsonyabb a rák előfordulásának aránya, mint az Egyesült Államokban.

Az étrend mellett azonban az sem elhanyagolható, hogy a rendszeres testmozgás - akár a séta is - ezeken a helyeken sokkal elterjedtebb.

 

Hogyan kezdjünk hozzá?

Vásárláskor ne sajnáljuk az időt, olvassuk el az ételekre ragasztott tájékoztatót, hogy tisztában legyünk vele, mit veszünk, és mit viszünk be a szervezetünkbe.

Naponta együnk friss gyümölcsöt és zöldséget! Próbáljuk meg a napi 7-10 adaghoz tartani magunkat. Legyen otthon bébirépa, alma és banán arra az esetre, ha gyorsan be akarunk kapni valami táplálót. A gyümölcssaláta csodálatos találmány: annyi finom és egészséges gyümölcsökkel rakhatjuk tele, amennyivel csak akarjuk. A húsokhoz ne felejtsünk el soha friss salátát tálalni, minél zöldebb, annál egészségesebb!

Használjunk repce- vagy olívaolajat a főzéshez. A salátaönteteket mindenképpen érdemes olívaolajjal készíteni, de a margarin vagy a vaj helyett is nyugodtan használhatunk olívaolajat.

Mérsékeljük a magas zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását, szokjunk le a 2,8%-os tejről, a zsíros sajtokról és a jégkrémről. Fogyasszunk inkább sovány tejet, zsírmentes joghurtot és alacsony zsírtartalmú sajtokat.

A vörös húsokat váltsuk ki hallal vagy szárnyasokkal. Kerüljük a kolbászt, a szalonnát, és a többi magas zsírtartalmú húsfélét. Hetente egyszer vagy kétszer együnk halat. A grillezett hal rendkívül jóízű, és keveset kell utána mosogatni. A halat semmi esetre sem olajban sütve, vajban párolva, vagy nehéz mártásokkal leöntve fogyasszunk.

Legyen kéznél egy tálka dió, mandula vagy pekándió nassoláshoz, hetente maximum egyszer együnk süteményt illetve csokoládét. A vasárnapi desszert például kivétel lehet. Vacsoraidőben igyunk bátran egy pohárka vörösbort a tésztához vagy a halhoz, ha az orvos engedélyezi. Ha viszont eddig nem ittunk alkoholt, most se erőltessük, helyettesíthetjük vörös szőlő levével.

Elég egyszer ráéreznünk az egészséges és változatos mediterrán táplálkozás ízére, és nem fogjuk tudni abbahagyni.

 

Forrás: eletmod.hu 

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!