Nyomtatás 

A diófogyasztás és a magas koleszterin

A mediterrán diéta, valamint a különböző dió- és mogyorófélék napi fogyasztása jótékony hatással van a metabolikus szindróma tüneteire, így a magas koleszterinszintre is – állítják spanyol kutatók. A hatások a szívbetegségek szempontjából magas kockázatú csoportba tartozó idősebb felnőttek esetében érvényesülnek.

A metabolikus (anyagcserével kapcsolatos) szindróma (tünet együttes) több, egymással összefüggő anyagcserezavar együttes fennállását jelenti. A metabolikus szindróma tünetei a csökkent glükóztolerancia (vércukorszint-emelkedésre való hajlam), a magas vérnyomás, az elhízás (főleg a hasra), a magas vérzsírszint és a magas koleszterinszint, amelyek már önmagukban is fokozzák a szívkoszorúér-betegség, a stroke és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, együttesen azonban még jobban emelik a kockázatot és rövidítik az életet.

A "mediterrán étrend" elnevezésben a mediterrán szó, földrajzi helyet jelöl és a földközi-tengeri népek diétás szokásaira utal. A diétának a lényege a sok zöldség és gyümölcs-, valamint növényi magvak, és teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása. Az állati eredetű táplálékok közül a fehér húsok, mint pl. csirke, pulyka, valamint hal javasoltak, míg az ún. vörös húsok (disznó, marha) kerülendők, illetve kevés vörösborfogyasztás is a mediterrán diéta része. Megfigyelések és vizsgálatok szerint is ez az étrend gátolja az érelmeszesedés kialakulását, mert kevés telített zsírt, cholesterint -, ugyanakkor sok telítetlen zsírt (növényi olajat) tartalmaz és gazdag az érelmeszesedést (atherosclerosist) gátló antioxidáns anyagokban is.

A mostani vizsgálatba 55-80 év közötti, a szív- és érrendszeri betegségeket tekintve magas kockázati csoportba tartozó beteget vontak be. A résztvevőket véletlenszerűen három csoportba osztották: a kontrollcsoportnak zsírszegény diétát írtak elő, az egyik vizsgálati csoportnak mediterrán étrendet heti egy liter olívaolajjal, a másiknak szintén mediterrán étrendet, de olaj helyett napi 30 g dió- és mogyorófélékkel kiegészítve.

A vizsgálat kezdetén a résztvevők 61,4%-ánál teljesültek a metabolikus szindróma kritériumai. Egy év elteltével a diós csoportban 13,7%-kal, az olívaolajas csoportban 6,7%-kal, a kontroll csoportban pedig 2%-kal csökkent a metabolikus szindróma előfordulása. A résztvevők testsúlya egyik csoportban sem változott.

A nagy derékkörfogattal, magas trigliceridszinttel rendelkező, vagy magas vérnyomásos betegek száma azonban csökkent a diót fogyasztóknál a kontrollcsoporthoz képest. Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a dióval kiegészített mediterrán diéta javítja a metabolikus szindróma egyes aspektusait, így a szabad gyökök által okozott sejtkárosodást, az inzulinnal szembeni ellenállást és a krónikus gyulladást.

Az eredmények szerint tehát az eddig ajánlott zsírszegény és szénhidrátban gazdag étrendnél előnyösebb a kalóriákat nem szabályozó, zsírdús, hagyományos mediterrán étrend dióval kiegészítve, vonta le a következtetést Dr. Jordi Salas-Salvado, a Rovira i Virgili Egyetem kutatója, az Archives of Internal Medicine decemberi számában megjelent cikk társszerzője.

Forrás: Archives of Internal Medicine, www.vital.hu 

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!