Nyomtatás 

A húsz legegészségesebb táplálékunk egyike: a diófélék

A diófélékben rengeteg az energia, amely azonban túlnyomórészt az egészséges, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakból származik. Ezért akár 39 %-kal is csökkenthetik a koleszterinszintet és a szívroham kockázatát, amennyben állati eredetű zsiradékok helyett fogyasztjuk őket. Maga a dió külnösen bőséges forrása az ómega-3 zsírsavaknak, ezért igazán szívbarát rágcsálnivaló. Növényi szterineket is tartalmaz, csakúgy, mint a földimogyoró és a mandula, amelyek szintén lejjebb viszik a koleszterint. Az olajos magvak "lassú égésű" táplálékok, s a kutatások szerint még a fogyást is elősegítik. Tápértékük változó. Egy szem paradió például biztosítja a napi szelénszükségletünket, a pekándió nagyon gazdag antioxidánsokban, 30g mandula pedig közel a felét tartalmazza az ajánlott napi E-vitamin mennyiségének.

De azért ne essünk túlzásba: egy csészényi dióban több kalória van, mint egy dupla hamburgerben.

 

Hasznos tipp:

A földimogyorót pörkölve fogyasszuk, ne nyersen vagy gőzölve. A pirítás során felszaporodik benne a p-kumarinsav nevű antioxidáns, amely akár 22 %-kal is csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

 

Ajánlott adag:

30g hetente legalább ötször

 

Vásárlás, tárolás:

Héjas magvak vásárlásánál arra figyeljünk, hogy épek és tiszták legyenek, repedések, lyukak nélkül. A hámozott dió-, mogyoró- vagy mandulabél pedig akkor jó, ha telt és kemény. A diófélék a bennük található zsiradék miatt egy idő után megavasodnak, ezért hűtőben tároljuk őket, legfeljebb egy hónapig. Esetleg egy jól záródó edénybe téve le is fagyaszthatjuk őket, de néhány hónapon belül így is használjuk fel.

 

A cikk forrása: Terítéken az egészség. Szerk.: Rácz Ildikó. Kiadó: Reader's Digest  Kiadó Kft., 2009, 2010.

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!