Nyomtatás 

Kicsit többet: a dióról

A diófa hatalmas, terebélyes, sokszor 10 m-nél is magasabb fává fejlődik. Gyökérzete nagy távolságra behálózza a kert talaját, ezért nem a kisméretű házikertek fája. Ha helye van, akkor kellemes, árnyékot adó díszfa, amelynek termése - ha másodsorban is - nagy érték. Különösen nyirkos talajokon díszlik jól, ahol a talajvíz nem süllyed 2 m-nél mélyebbre.
 
A diófákat általában magról nevelik fel a gyümölcsöskertekben és a faiskolákban is. Termőre fordulásukra 12-14 évig kell várni. Igaz tehát a mondás, amely így szól: "Ezt a fát nagyapám ültette, árnyékában nem ült, gyümölcsét nem ette". Az utóbbi években azonban már számottevő eredmények születtek a dió szemzésével kapcsolatban. Előbb-utóbb tehát forgalomba kerülnek a dióoltványok, és akkor feltétlenül érdemes lesz ezeket telepíteni.
 
Az oltott diófák nagy előnye az is, hogy gyorsabban fordulnak termőre; már a harmadik-negyedik évben megmutatják termésüket. Felnőve sűrű, tömött koronát fejlesztenek és bőségesen teremnek. Aki tehát azért termel diót, hogy szüreteljen a fájáról, annak föltétlenül az oltott diócsemeték telepítését lehet ajánlani. Ha valaki viszont azzal a céllal ültet diócsemetét, hogy annak illatos lombkoronája alatt védelmet találjon a forró nyári naptól, asztalt és padokat állítson a fa alá, ahol kártyázgatni vagy beszélgetni lehet, akkor magról kelt csemetét válasszon, mert csak ennek lesz terebélyes, árnyas koronája.
 
(Forrás: www.edenkert.hu)

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!