Nyomtatás 

Dióbundában sült zeller tökkel és datolyamártással

Hozzávalók:

60 dkg zeller

1 evőkanál citromlé

A bundázáshoz:
liszt
2 tojás
10-10 dkg darált dió és zsemlemorzsa
A sütéshez olaj.


A fényezett tökhöz:
1 kg sütőtök
2-3 evőkanál olaj
mogyorónyi friss gyömbér
4 evőkanál méz
só, őrölt bors
2 evőkanál tisztított,
pirított tökmag

A datolyamártáshoz:
30 dkg aszalt datolya
4 savanykás alma
2 közepes vöröshagyma
1 evőkanál vaj
1 evőkanál búzakeményítő

1 ágacska rozmaring

Elkészítés:
A zellert meghámozzuk, ujjnyi vastagra felszeleteljük és enyhén sós, citromlével ízesített vízben 2-3 percig főzzük. Lecsepegtetjük, azután lisztbe, felvert tojásba és dióval kevert zsemlemorzsába bundázzuk, majd bő, forró olajban mindkét oldalát aranyszínűre sütjük. A tököt meghámozzuk és 1,5-2 cm vastag cikkekre vágjuk. A felforrósított olajon 2-3 percig sütjük. Hozzáadjuk a meghámozott, apróra vágott vagy lereszelt gyömbért, a mézet, pici sóval, őrölt borssal meghintjük, és lefedve, lassú tűzön 5-6 perc alatt puhára pároljuk. Végül tört tökmaggal megszórjuk. A datolyamártáshoz a kimagozott datolyát, a meghámozott almát és hagymát apróra vágjuk.
A megolvasztott vajon előbb a hagymát, majd a gyümölcsöket megfonnyasztjuk, azután a bort ráöntjük. Rozmaringgal ízesítjük és lassú tűzön 6-8 percig forraljuk. Levét a búzakeményítővel besűrítjük, ha szükséges, megsózzuk. A dióbundában sült zellert melegen, a fényezett tökkel és a datolyamártással tálaljuk.

A Konyhamagazin receptje

Hozzávaló termékek

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!