Nyomtatás 

Diós és mákos bejgli recept

A recept hozzávalói (12 személyre)

 
1 kg liszt
25 dkg vaj
20 dkg zsír, ha lehetséges libazsír
3 dkg élesztő
2 db tojás
6 dkg cukor
4 dl tej
 
Diótöltelék
2 dl tej
30 dkg cukor
40 dkg darált dió
8 dkg mazsola
1 db citrom reszelt héja
2 dl baracklekvár
 
Máktöltelék
2.5 dl víz
30 dkg cukor
40 dkg darált mák
1 db citrom reszelt héja
kevés szegfűszeg
kevés fahéj
8 dkg mazsola
2 dl lekvár
 
Elkészítés
 
A lisztet a cukorral, sóval, zsiradékkal elmorzsoljuk, az élesztőt kevés langyos tejben feloldjuk és az egészet megfelelő mennyiségű tejjel összegyúrjuk.
 
A tésztának félkeménynek kell lennie, hogy a kéztől elváljon.
 
Letakarva rövid ideig (15-20 perc) pihenni hagyjuk, majd a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk, cipókba formázzuk.
 
Ezután a tésztát vékony téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a lekvárral, és amilyen vastagságú a tészta, olyan vastagon kenjük meg a dió, illetve a máktöltelékkel.
 
Összesodorjuk, tepsire helyezzük hármasával megfelelő távolságra egymástól.
 
Mindegyiket 3-4 helyen meg kell szurkálni. tojás sárgájával megkenjük, s hideg helyen kb.30-40 percig állni hagyjuk, ezután megkenjük tojásfehérjével és további 30 percig pihentetjük, de most már meleg helyen.
 
Mérsékelten meleg sütőben megsütjük.
 
Szép márványosnak /repedezett/ kell lennie.
 
Megjegyzés: A töltelékek készítésénél a folyadékot a cukorral felforraljuk és ezzel öntjük le a diót, ill. a mákot, majd hozzáadjuk a fűszereket (a lekvárt nem).
 
Ha a töltelék hígabbra sikerülne, egy kevés morzsát tehetünk bele.
 
Tipp: a mákos bejgli töltelékébe tehetünk apróra vágott aszalt szilvát vagy datolyát is!

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!