Nyomtatás 

Kalifa chia mag

Chia mag

Azték zsálya Mexikóban és Délkelet-Amerikában őshonos. Már az aztékok is használták, innen ered az elnevezése.

A chia mag gyógyító tulajdonsága leginkább magas omega-3 zsírsavtartalmának köszönhető, mely támogatja a szív- és érrendszert ill. javítja a vér koleszterinszintjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

CHIA mag ajánlott napi mennyisége

A médiában 2017 február elején megjelent 15 g  napi beviteli mennyiség korlátozással kapcsolatos hírekre vonatkozóan az alábbi információkat  szeretnénk közzétenni.

Idézet a NÉBIH honlapjáról:

http://portal.nebih.gov.hu/-/szigoru-szabalyai-vannak-a-chia-mag-aztekzsalyamag-forgalmazasanak

A „chia mag” (hivatalosan magyarul aztékzsályamag) egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában….

…Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 gramm „chia magnál” nem lehet többet fogyasztani.”

 

Jó hírünk az, hogy 15 g (2 kisebb evőkanál) chia mag 1,5 dl folyadékban elkeverve, kókuszreszelékkel, magvakkal és  aszalványokkal gazdagítva, változatlanul kitűnő és egészséges választás reggelire vagy desszertként egyaránt.

 

Eredeti szárított formájában felhasználhatjuk müzlikhez, salátákhoz, levesekhez.

A chia mag áztatás során megduzzad és nyálkás lesz, így használható például sűrítéshez is. 

Iratkozzon fel az ingyenes hírlevelünkre, melyben tájékoztatni fogjuk az új híreinkről, akcióinkról és nyereményjátékainkról!